12.4.12

Vilttitossu ja Lahtisen setä

www.lahtiset.fi

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: huovikas, huopikas, huopanen, huopasaapas, huopatöppönen, huopatossu, vilttitossu ja filttisaapas.

Kevät sulattelee Etelä-Suomessa lumia, mutta Pohjoisessa voi vielä laulaa Taljankan vanhaa hittibiisiä. Sille on hyvä syy: Huopaliike Lahtiselle on myönnetty 2012 Taito-palkinto . Tapiola-vakuutusyhtiön sponsoroima yrittäjäpalkinto meni nyt alan konkarille: Suomen vanhin toimiva huopatehdas on saanut alkunsa vuonna 1921, kun Alex Lahtinen aloitti huovan valmistuksen Pauhulan tilan vanhassa torpparakennuksessa Jämsässä. Tänä päivänä Huopaliike Lahtinen toimii jo kolmannessa polvessa. Vanha kotitila on elinvoimainen: villasta syntyy kahdenkymmenen hengen voimin huopikkaita, moderneja Aki Choklatin huopajalkineita, syylinkejä ja esimerkiksi sisustustuotteita.

Jämsänjokilaakso on Suomen huopalaakso. Alueella on Lahtisen huopaliikkeen lisäksi kolme muutakin huopatehdasta, lukuisia pienyrittäjiä ja Jyväskylän ammattiopisto, jossa on mahdollisuus opiskella huovutusta. Lisäksi Jämsän seudun huopaperinnettä vahvistaa  vuosittain paikkakunnalla järjestettävä kansainvälinen huopanäyttely. 
 
Huopaperinne, niin kuin suomalainen kulttuuri ylipäätänsäkin, on sekoitus itäisistä ja läntisistä aineksista. Ruotsista Suomi on saanut oppia ja vaikutteita huopahattujen valmistukseen, Venäjältä huopikkaisiin. Huovan valmistus nykytekniikalla levisi Suomeen 1800-luvulla. 

On olemassa sanonta ”hiljaista kuin huopatossutehtaassa”. Sanonnan alkuperä lienee siinä, että huovan valmistus on tehtaissakin yhä edelleen käsityövaltaista. Huovutuksen perusteet ovat samat siellä niin kuin kotonakin: työhön tarvitaan karstattua lampaanvillaa ja kuumaa vettä. Mekaaninen muokkaus, kosteus ja lämpö auttavat villakuituja takertumaan toisiinsa. Vähitellen villa vanuu, kutistuu, tiivistyy ja paksuuntuu.

Huovan syntytarinoihin kuuluu legenda, jonka mukaan huopa syntyi siitä, että Nooan arkissa lampaat talloivat veden tulviessa pahnoille tippuneita karvojaan. Vesi, lämpö ja lampaiden liike saivat ensimmäisen huovan syntymään. 

Kolminkertainen eläköön-huuto huovalle ja Huopaliike Lahtiselle! Moderni huopatossu on tätä päivää.

Linkkejä
Huopaliike Lahtinen
Huopaliike Lahtista Taito-palkinnon saajaksi ehdottanut Taito-Aivia
Museo24
Taito-palkinto




1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tapiolan omayrittäjä-blogissa kerrotaan niin ikään huopaliike Lahtisesta ja Taito-palkinnosta: http://www.omistajayrittaja.fi/543/taidolla-ei-tuurilla/ !