30.4.12

Tarina löytämisestä

Annika Saarikko, puku Mirka Tuovinen
Suomi on täynnä kokeneita käsityöläisiä, piilopirttien designereita, tekemisestä eläviä tuunaajia. Kauniit tuotteet jäävät helposti nykypäivän markkinapyörityksessä pimentoon. Tavallinen tallaaja ei tahdo löytää sitä mitä tarvitsisi. Toisaalta, kun se arjen helmi jostain löytyykin on se entistä arvostetumpi, aarre, joka säilytetään ja josta puhutaan.

Tämä on tarina helmen löytämisestä. Tarina on vanha, viime vuodelta, mutta silti niin ajankohtainen.

Oli talvi. Kuopion torilla eräs takki kiinnitti matkailijan huomion. Opiskelijatytöllä oli päällään retrotoppaa: 60-70-lukujen kankaaseen oli yhdistetty selkeä ja raikas malli. Matkailija ei ollut koskaan nähnyt moista. Ei ulkomailla, ei Helsingissä, eikä kotipaikkakunnalla Turussa. Tuollainen oli saatava.

Matkailijamme ei ollut ihan kuka tahansa kadun tallaaja, vaan nuori kansanedustanainen.  Se oli hyvä juttu, sillä poliitikoilla ei ole tapana kursailla. Kansandustaja astelikin ohikulkijan luo ja kysyi suoraan, mistäs moisen tuotteen voisi ostaa, se kun oli niin upea. Suora kysymys tuotti suoran vastauksen: Kävi ilmi, että takin oli suunnitellut Mirka Tuovinen. Mirkalla oli työhuone Varpaisjärvellä, Kuopiosta 60km koilliseen.

Näin sattuman kautta alkoi Mirka Tuovisen ja Annika Saarikon yhteistyö. Mirka suunnitteli vaatteita, teki mittatilauksesta tai tuunasi valmiita mallejaan.  Myöhemmin Annika kysyi Mirkalta, haluaisiko hän suunnitella puvun itsenäisyyspäivän juhliin. Mirka otti haasteen vastaan, vaikka jännittikin työtä. Hyvä oli, että otti. Kravaattikirjontaa oli tuskin aikaisemmin nähty presidentin linnassa.

---

Ja mikä on tämän tarinan opetus? Pidä silmät auki, niin voit löytää arjen helmen missä tahansa, miten tahansa.

Kotisivut: Mirka Tuovinen

Ei kommentteja: