4.2.13

Herra Hakkaraisen talossa


Taitava tyyppi kävi Herra Hakkaraisen talossa Sastamalassa, eikä malta olla kehumatta paikkaa. Se perustuu Mauri Kunnaksen tuotantoon. Uutteran unissakävelijän mukaan nimetyssä lasten talossa pääsee kurkistamaan Hakkaraisen keittiöön sekä katsomaan,kuinka hän nukkuu nojatuolissaan televisiota katsellen. Mikäli uskaltautuu kiipeämään ullakolle (minkä Taitava tyyppi tietysti teki, polvet tutisten), voi törmätä ihan oikeisiin kummituksiin.  Herra Hakkaraisen lisäksi talossa voi tavata myös koiramaisia Kalevala-hahmoja tai kissa-ritareita.

Taito Satakunnan lastenkulttuurille omistetussa puuhapaikassa toivoisi olevansa aika lailla pienempi -tai ainakin lapsien seurassa, jotta saisi tekosyyn temmeltää. Näyttelyyn liittyy myös käsityöllinen puoli, johon Taitava tyyppi ei tällä kertaa päässyt käsiksi: Taitokeskus Sastamalan järjestämissä Herra Hakkaraisen -pajoissa lapset voivat esimerkiksi valmistaa Heikki Hämähäkin huovasta, kaupungin fröökynän koristuksen tai linnanneidon sateenkaarisilkin.  

Herra Hakkaraisen talo on myös palkittu. 2011 se nimettiin vuoden Taito-kultturiteoksi. Valinnan teki johtava dekaani Helena Hyvönen Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän perusteli valintansa seuraavasti:

"Herra Hakkaraisen pajat lähestyy Taito asiaa kulttuurisena tekona käsi- ja taideteollisuusalaa uudistavalla tavalla. Käsityö kohtaa tässä konseptissa uusia tekijöitä, jotka eivät lähtökohtaisesti ole hakeutuneet juuri tekemisen parin.  Lapsille suunnattu käsityötoiminta on jo sinällään ilahduttavaa ja kiitettävää. Käsityön yhdistäminen johonkin laajempaan teemaan ja sen yhdistäminen tunnetun lastenkirjailijan tarinoihin on suurenmoista, juuri sitä käsi- ja taideteollisuusalaa uudistavaa ja laajentavaa tekemistä.  Herra Hakkaraisen pajat on osa laajempaa kulttuurimatkailun kokonaisuutta, jossa käsityöllä on luonteva roolinsa. Vähäpätöistä ei myöskään ole pajojen ansaintamalli, yrittäjyysmentaliteetti, jollaisia malliesimerkkejä Suomi tarvitsee."

Nyt retkelle Sastamalaan!

Lisätietoja ja linkkejä
Herra Hakkaraisen haastattelu
Herra Hakkaraisen talo
Pelejä ym liittyen Herra Hakkaraiseen ja muihin Mauri Kunnaksen hahmoihin

Ei kommentteja: