14.1.13

Villiinnytään virkkauksesta!

Pohjanmaan maakuntalapanen


Jurvalainen Serafia Rinta valmisti 1880-luvulla sulhaselleen kauniit kirjovirkatut lapaset ja rannekkeet, jotka molemmat ovat villaa. Pohjavärinä on punainen, ja apilakuviot on virkattu vihreällä ja mustalla. Kun sulhanen laittoi lapaset käteensä, kaikki tiesivät, että seurustelu oli vakavaa. Liekö Sofian lahja ollut esikuvana Pohjanmaan maakuntalapaselle, josta kuva yllä?

Punainen oli aikansa ykkösväri. Kuvioihin valittiin vihreää, keltaista ja sinistä sekä lilaa, roosaa ja valkoista. Kontrastit olivat voimakkaita: virkattujen luomusten tuli näkyä kirkolta kotiin; olihan tarkoitus että ihmiset huomaisivat taidonnäytteet. Kirjovirkkauksia käytettiin paljon juhlissa.

Sofian lapasten apilakuvio ei ollut ihan sieltä tavallisemmasta päästä. Geometriset kuviot olivat suosituimpia. Muita käytettyjä kuvioita kirjovirkkauksessa olivat kukka-aiheet, ässänväärät, ornamentit ja köynnökset sekä vuosiluvut. Silloin tällöin, Sofian tavoin, innostuttiin apilanlehdistä, linnuista, kruunuista, tähdistä, risteistä ja aakkosista.

Apilanlehti-kuvio tunnetaan myös lähimaissa, ainakin Norjassa ja Virossa. Miten ihmeessä Sofia innostui maailmanluokan muotijutuista? Muuttiko paikkakunnalle ulkomaan eläviä - toiko joku kauppias joskus matkoiltaan apilanlehti-tuliaisia? Jotenkin Trondheimin museosta löydetty malli on päätyi Jurvaan ja sieltä puolestaan Taito Österbottenin, eli tutummin Loftetin suunnittelemaan lapaseen.

Mutta se onkin jo toinen tarina. Villiinnytään nyt virkkauksesta!


Lisätietoja:
Kirjovirkkaus Suomen käsityön museo 
Käsi- ja taideteollisuusyhdistysten maakuntalapasmallisto

Luutonen, Bäckman & Backman. Koreaa virkkaamalla. Arkmedia: Vaasa 2003.
Lind. Perinneneuleita. Gummerus Oy: Jyväskylä 2003


Ei kommentteja: