2.1.13

Käsityön juhlavuosi 2013!

Kuva: Marjo Koivumäki
Vuonna 2013 tulee kuluneeksi 100 vuotta Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n perustamisesta. Juhlavuotta vietetään käsityön merkeissä. Nyt kaikki mukaan käsin tekemiseen ja tapahtumiin!

Ohessa poimintoja vuoden tapahtumista:

KÄSITYÖ ELÄMÄSSÄ –LYHYTELOKUVAKILPAILU
Kilpailuaika 1.11.2012–28.2.2013
Osallistu lyhytelokuvakilpailuun kuvaamalla yksin tai porukalla kolmen minuutin mittainen elokuva, jossa esittelet kuinka käsityö on osa sinun tai kaverisi elämää. Osallistuminen ei edellytä aiempaa harrastuneisuutta tai teknistä osaamista, vaan ainoastaan kiinnostusta käsityöharrastuksen tai -ammatin esittelyyn audiovisuaalisin keinoin. Lyhytelokuvan muoto on vapaa ja välineenä voi toimia mikä tahansa videokamerasta ja kännykästä vaikkapa flash-animaatioon.

Kilpailuun osallistut internetin välityksellä täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja lataamalla teokset Youtube- tai Vimeopalveluun.  Voittajat julkistetaan ja palkitaan tuotepalkinnoin 14.6.2013 KÄSITYÖ ELÄMÄSSÄ -juhlanäyttelyn avajaisissa. Elokuvat ovat nähtävissä näyttelyssä 15.6.– 8.12.2013 ja osoitteessa www.käsityöelämässä.fi. Näyttelyn jälkeen valittujen lyhytelokuvien kopiot tallennetaan Suomen käsityön museon kokoelmiin.


SATA VUOTTA KÄSITYÖ ELÄMÄSSÄ -VERKKOHISTORIIKKI
Käsityön juhlavuonna tuotetaan Sata vuotta, käsityö elämässä -verkkohistoriikki, joka esittelee käsityön hyväksi tehtyä työtä käsi- ja taideteollisuusyhdistyksissä. Kuluneen sadan vuoden aikana yhdistykset ovat olleet mukana tuottamassa Suomikuvaa. Verkkohistoriikki paljastaa miten ja miksi kunkin yhdistyksen toiminta lähti liikkeelle ja miten se muodostui palvelemaan yhteiskunnan ja oman paikka-kunnan tarpeita.  Käsityön ammattilaiset ja harrastajat ovat saaneet yhdistyksiltä tukea ja neuvoja tuotantoon ja markkinointiin niin 1900-luvun alussa, pula-aikoina kuin tänä päivänäkin. Ammattinimikkeet, tekemisen termit ja materiaalit ovat muuttuneet, mutta miten itse tekeminen on muuttunut?

Osallistu sinäkin muistoverkon kutomiseen. Kerro tarinasi käsityöstä ja lähetä 28.2.2013 mennessä käsityökuvia liittyen käsi- ja taideteollisuusyhdistysten toimintaan. Verkkohistoriikin tuottavat Suomen käsityön museo sekä Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry alueyhdistyksineen.  KÄSITYÖ ELÄMÄSSÄ -juhlanäyttely
15.6.–8.12.2013, Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Tunnelmallinen koko perheen näyttely näyttää käsityön katu-uskottavana ammattina ja harrastuksena. Esillä on roppakaupalla trendikkäitä käsitöitä sekä läjäpäin värikkäitä materiaaleja, joihin pääset käsiksi. Voit kokeilla ajankohtaisia ja ikiaikaisia käsityötekniikoita, haistella uusia ideoita tai kierrättää vanhoja. Osa juhlanäyttelyn sisällöstä vaihtuu kuukausittain, joten uutta tekemistä ja nähtävää on aina käsillä. Koko käsityön museo pukeutuu juhlaan ja näyttää, mikä on ollut sata vuotta sitten ja nyt IN.

KÄSITYÖ ELÄMÄSSÄ -juhlanäyttelyn tuottavat Suomen käsityön museo ja Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry yhteistyössä alueellisen käsi- ja taideteollisuusyhdistysten kanssa.
Lisätietoja: www.käsityöelämässä.fi


JÄRJESTÄ KOHTAUS UFOJEN KANSSA
Yleensä naisia kielletään järjestämästä kohtausta. Käsityön juhlavuonna kohtauksen järjestäminen on jopa suositeltavaa eikä sitä ole kielletty miehiltäkään. Kaikilla käsitöiden tekijöillä on keskeneräisiä käsitöitä eli UFOJA. UFO = UnFinished Object.  Nyt on aika siivota kaapit ja törmäyttää itsensä UFOILLA ja laittaa ne kiertoon.

Järjestä omalla paikkakunnallasi julkisella paikalla FLASH MOB -kohtaus. Kerro UFO-tarinasi ja ilmoi-ta kohtauksesta omalla ja Käsityö elämässä -Facebook-sivuilla. Näin varmistetaan, että UFOOSI tulee merkintä valmistumisvuosi 2013.

Seuraa tapahtumien vyöryä tammikuusta 2013 lähtien Käsityö elämässä -Facebook-sivulla:http://www.facebook.com/kasityoelamassa 
Nettisivulta löydät myös lisätietoa edellä luetelluista tapahtumista:
www.käsityöelämässä.fi

Ei kommentteja: