7.1.13

Käsityön härkäviikot


Kuva: Eveliina Suonto

"Alkkava härkäviikot, reikäleivät, rättipairat, presutupaka ja vittaköyret (Pomarkku)...

Loppiaiselta ei ole tietoa juhlapäivist, on vaan arkiviikkoi (Lapinjärvi), alakaa ehejät viikot, karvakengät, reikäleivät ja kalikkareet (Alavus), terveet viikot (Nilsiä) tai emäseläkä ettee aokee (Kangasniemi)."

Joulun jälkeisestä pyhättömästä kaudesta käytetään monia nimiä, tutuin nimityksistä lienee härkäviikot. Perinteisesti nimellä tarkoitetaan sitä, että juhlien jälkeen on taas tehtävä arkista, raskasta työtä, vähän niin kuin vetojuhtien. Härkäviikot ovat yhä  ihmisille paluuta arkeen: Ruokavaliota kevennetään mässäilyn jälkeen, joulukiloja tiputetaan uudella jumppaharrastuksella, pitävätpä monet tipatonta tammikuutakin.

Mutta mitä voisivat olla käsityön härkäviikot? Ehkäpä kerrankin voisi pidättäytyä kulutuksesta, talven ale-huumasta. Lähes jokainen meistä päätyy mainosten houluttelemina ostamaan vääränvärisiä, -kokoisia, - ja tyylisiä vaatteita. Ikään kuin sitä olisi pakko ostaa kun kerta halvalla saa.

Käsityön härkäviikkoina olisi syytä miettiä hieman omaa kulutustaan. Syömistä hillitään, miksipä ei myös muita elämän saroja! Rauhoitutaan kerrankin keskeneräisiin käsitöihin, etsitään kaapista rakkaat vanhat vaatteet, paikataan ja tuunataan niitä.

Esimerkiksi rakkaiden villasukkien parsimiseen antaa ensiapua http://www.taito.fi/taitopakki/, käsityön perustaitojen ensiapulaukku. Sivustolla löydät myös monta muuta perusohjetta.

Linkit:
Lainaukset, lisätietoa härkäviikoista, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
Taitopakki, käsityön ensiapulaukku
Neuvot, materiaalit, tuunauskurssit: kysy alueesi käsi- ja taideteollisuusyhdistyksestä

2 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Hyviä härkäviikkoja ja valmistuvia keskeneräisiä!
P.S. Taitopakki-linkit eivät toimi!

taitava tyyppi kirjoitti...

Kiitos viestistäsi ja hyviä härkäviikkoja myös itsellesi! Nyt linkkien pitäisi taas toimia.