8.3.12

Neulegraffitit
Ne ovat olleet täällä jo vuosia. Kummastuttaneet ja naurattaneet. Ärsyttäneet. Kyllästyttäneet.
Ja silti, kaikki eivät ole edes tienneet niiden olemmassaolosta. Ehkäpä ilmiö ei olekaan levinnyt ihan pienempiin pitäjiin. Tai sitten ihmiset eivät vain osaa katsoa ympärilleen. Katsokaa nyt; neulegraffiteja on joka puolella, ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Neulegraffitit ovat julkiselle paikalle kiinnitettyjä koristeita. Nimestään huolimatta ne eivät ole välttämättä neulottuja: niiden valmistustekniikka voi olla mitä tahansa tekstiiliin liittyvää huovutuksesta ompeluun ja virkkaukseen.

Neulegraffitit voivat olla ympäristötaiteen tavoin julkisia kannanottoja - tai sitten niiden tekeminen on vain kivaa ja jännää. Neulegraffitit ovat yleensä pieniä. Niitä on nopea ja hauska tehdä; usein tekstiili sisältääkin jonkin hauskan jujun. Graffitit tehdään lähes aina valmiiksi kotona. Kiinnitys tehdään salaa, sillä niiden kuuluu olla yllätyksiä - ja mielellään positiivisia sellaisia.

Missä viimeksi sinä näit neulegraffitin? Minä näin vilauksen yllättävissä paikoissa olevista pipoista bussimatkan alkajaiseksi Helsingin Kampissa.

Graffitin kiinnityspaikka on tärkeä, usein sellainen, joissa mahdollisimman monet ihmiset voivat nähdä tekstiilin. Monet graffaajat pitävät töistään blogia. Toisilla on jopa karttasovelluksia vinkiksi siitä, minne kaikkialle neulegraffitit ovatkaan levinneet.

Neulegraffitien idea kuulostaa ensi alkuun maalattujen graffitien tapaan kovin anarkistisilta, mutta sitä se ei todellakaan ole. Suomessa lankateosten teko on varsin sovinnaista. Neulegraffitien tekijä on yleensä 25-44-vuotias nainen. Taustalla on neulonta -tai askasrteluharrastus. Kouluissa tehdään -ainakin jonkin verran neulegraffiteja. Neulegraffitien opetuksen taustalla on yleensä laajempi ajatus ottaa haltuun oma lähiympäristö.

Neulegraffitit ovat jo täällä - mitä on seuraava katujen ja puutarhojen kantaaottava tekstiili-ilmiö. Friisit eli viivapiirrokset verkkoaidoissa ovat jo käväisseet jo täällä - ehkä joku muistaa Helsingin rautatieaseman kupeessa olevaan verkkoaitaan lehdillä kirjoitetun tekstin: "Muista hengittää". Kenkiä on heitelty puhelinlankojen yli mm. Hakaniemessä.

Suosikki suloisuus - vaikka ei nyt niin kantaaottava- ovat ikuista rakkautta kuvaavat lukot aidoissa ympäri maata. Harmi, että tekstiilijutuilla ei voi mitään ikuista rakkautta julistaa, ne kun maatuvat ajan myötä...

Nettilinkkejä:

Knit sea-neulegraffitiblogi, http://knitsea.blogspot.com/

Tamminen, J. 2008. Sallittu töhry. Voima-lehti http://www.voima.fi/content/view/full/3121

Graffiti-ideoista taidetta: Kaija Papu. Virkattu poliisiauto. http://www.kaijapapu.com/

Collanus, M. 2009. Graffaten kauniimpi ympäristö. Viitattu 30.11.2009 internet-sivuilla
http://www.tekstiiliopettajanliitto.fi/lehti/2009-01/graffaten.html

Neulegraffausta ulkomailla, http://yarnbombing.com/
Ei kommentteja: