8.3.12

Perhosten tarinaSori Yanagi, japanilainen muotoilija ja oman aikansa ikoni, kuoli viime vuoden joulukuussa 96 vuoden ikäisenä. Hänen tavoitteensa oli luoda ennen kaikkea esineitä, jotka ihmiset kokisivat hyödylliseksi.

"During the process, beauty is born naturally", hän sanoi.
Herra Yanagi suunnitteli 50-luvulla Butterfly-nimisen jakkaran -jonka silhuetti tosiaankin muistuttaa perhosta. Yanagi sai penkistään palkinnon Milanon triennaalissa 1957. Vuosia myöhemmin suomalainen tekstiilisuunnittelija inspiroitui penkistä. Tuo tekstiilisuunnittelija oli Johanna Gullichsen.Johannaa meidän ei tarvitse teititellä japanilaisen mestarin tavoin. Hän rakastaa käsityötä, kankaiden rakenteita, tekniikkaa designin takana. Hienostelu on hienoista tekstiileistä kaukana. Johannalle kangas määrittelee millainen tuotteen pitää olla. Materiaali ja kuosi suunnitellaan aina ensin, sitten vasta tuote.

Tekstiilisuunnittelijamme halusi suunnitella Butterfly-penkille tyynyn. Periaatteiden mukaan ensin tuli kangas, ja vasta sitten tuote. Johannan perhosten nimi on ranskalaisittain Papillon.

Ja kangasta syntyi: Pieni suomalainen kutomo aloitti perhostuotannon. Vanhojen suomalaisten perinteiden mukaisesti pellavaloimeen kudottiin leveitä villaraitoja. Kankaan raportti muodostui kymmenestä 25 cm leveästä raidasta. Väreiksi päätettiin suunnitelmien ja kudontakokeilujen pohjalta punainen, valkoinen, sininen, vihreä ja ruskea.

Kuulostaa kummalta, mutta näyttää kauniilta.

Kangas muistuttaa kansallispukukankaita tai jopa raanuja. Ja silti, samalla se on jotain aivan uutta.

Kun kangas oli valmis, suunniteltiin kaksiväriset tyynyt, siten että Papillon-kangas leikattiin aina kahden värin yhtymäkohdalta. Erilaisia väriyhdistelmiä oli kymmenen erilaista. Jokaisessa tunnelma on aivan erilainen. Yksinkertaista ja kaunista.

Perhostarina lähti liikkeelle Japanista. Sittemmin Papillon on matkannut takaisin itään tyynyinä sikäläisiin kauppoihin.

Linkit:

http://www.johannagullichsen.com/
http://www.soriyanagi.com/uk/start.php

Ei kommentteja: