15.6.12

Ensimmäinen kudontamuisto


Paikkakunnallamme oli käsityökeskus erään kerrostalon kellarissa. Minä halusin mennä sinne kutomaan. En muista enää mistä minä, 10-vuotias mistä olin saanut kipinän. Kenties mummon räsymatoista tai ihanan kässäopen vinkeistä. Kutomaan minä kuitenkin menin ja ihan yksin, vaikka vähän pelotti.

Ja niin minä kudoin.Vielä tänäkin päivänä olen hieman yllättynyt siitä että miten minä osasinkaan, miten minä pystyinkään malttamaan ja tekemään niin supersiistejä töitä. Kudoin luonnonvärisen kuvakudoksen, jossa lensi savunsininen satulintu. Kudoin myös punavalko-raidallisen poppanan. Väritkin ovat kestäneet aikaa. Äitini käyttää sitä tänäkin päivänä pirtinpöydän päällä.

Muistan vieläkin, kuinka harjasin valmiin poppanan pintaa juuresharjalla. Halusin pinnasta pehmeän ja pörröisen. Harjaaminen kesti ikuisuuden, tai siltä se ainakin tuntui. Sormet jäykistyivät juuresharjan ympärille, suututti. Merja-käsityöneuvoja auttoi. Kun sain työn valmiiksi, olin pakahtua ylpeydestä. Minä tein nämä!

---

Suomen käsityön museo kerää muistoja

Onko Sinulla muistoja eri puolilla Suomea toimivista käsi- ja taideteollisuusyhdistyksistä (ent. kotiteollisuusyhdistykset)? Suomen käsityön museo kerää materiaalia yhdistysten historiasta kertovaa verkkonäyttelyä varten sekä tallennettavaksi museon kokoelmiin. Voit osallistua keräykseen lähettämällä meille yhdistyksen toimintaan liittyviä valokuvia tai kertomuksia.

Keräys liittyy vuonna 2013 vietettävään Käsityö elämässä -juhlavuoteen. 2013 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry perustettiin ja Suomen käsityön museo sai ensimmäiset omat toimitilat Helsingissä. Myös moni käsi- ja taideteollisuusyhdistys on lähivuosina täyttänyt tai täyttämässä saman kunnioitettavan iän. 

Lähetä sinäkin käsityömuistosi museoon! Tässä linkki ohjeisiin.

Ei kommentteja: