Kengänkorko herättää mielikuvia tulevasta kesästä, naisten kengistä ja korkeista koroista. Hyvä niin, kesäunelmia tarvitaan takatalven keskelle! Blogipostauksessa innostutaan kuitenkin käsityöstä ja kengänkorkotekniikasta.
Vanhoja korkoja käytetään tässä kässässä korkeintaan mallina. Työhön tarvitset villakankaita - vanhat talvitakit, joista olet epätoisesti yrittänyt päästä eroon, ovat materiaalien aatelia. Kankaat leikataan tekniikassa kengänkannan muotoiset paloiksi. Palat kirjotaan ja yhdistetään tilkkumatoksi.
Tekniikalla on tarina: kengänkorkomattojen historia yltää 1900-luvun vaihteeseen. Maaseudulla elämä oli raskasta ja työ likaista. Pyhä haluttiin erottaa kunnolla arjen aherruksesta.Silloin ei tehty töitä ja pukeuduttiin vähän paremmin, jos ei muuten niin kirkkomatkalle. Kotikin koetettiin laittaa pyhäkuntoon paremmilla käyttötekstiileillä. Uutta ei juuri ollut, kaikkeen kauniiseen tarvittiin kekseliäisyyttä - niin kuin kergänkorkomatossa.
Kengänkorkotekniikalla ei ole pakko tehdä mattoa. Mieluiten koristeellisen pinnan nostaisi seinälle taidetekstiiliksi! HuuHaaPuuHaa -blogissa ei ollut lainakaan huuhaata, vaan hieno idea tekniikan käyttämisestä tuolin päällisessä. Näpsän Villa pohjolassa -oppimateriaalissa on lasten tekemää kengänkorkopintaa - ja kuinka ollakaan, millekä muullekaan kuin itse huovutetulle pohjalle.
---
Jos nyt innostuit tekniikasta apukin on lähellä. Pääset ideoiden alkuun helposti Taitoviikolla 10.-15.4 Taito- ja käsityökeskuksissa. Taitoviikon pajoissa jaetaan oppia kengänkorkotekniikasta ja innostusta inspiroivassa ilmapiirissä.
2 kommenttia:
Kuva ei aukea.
Hei, sinulle anonyymi lukija! Kengänkorko-kuva ei avaudu uuteen ikkunaan, sillä se pieni kooltaan. Jos haluat tutustua lähemmin kengänkorko-tekniikkaan vilkaise alueesi käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen nettisivuilta, tai kipaise lähimpään käsityökeskukseen, siellä on todennäköisesti tällä viikolla ilmaisia pajoja. Myös tämän jutun linkit auttavat sinua pitkälle. Hyvää käsityöviikon jatkoa!
Lähetä kommentti