29.6.12

Taitoradio 3



Taitoradio-projektin kolmannessa osassa Marika Sarha Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:stä ja Miia Collanus Käspaikan ystävät - käsityö verkossa ry:stä keskustelevat kesäkäsitöistä. Tuuli tuivertaa ja katusoittajat soittavat Näsinpuistossa  - tule mukaan kesäisen tekemisen tunnelmiin! Videon kesto on 6:17 min. Siinä on vain yksi kuva, joten Taitoradiota voi helposti kuunnella myös käsitöitä tehdessään. Lähetys on kuunneltavissa Youtubessa sekä blogeissa http://blogi.kaspaikka.fi ja http://taitavatyyppi.blogspot.com

27.6.12

Kesäretkellä Tukholmassa

Ruotsin käsi- ja taideteollisuusyhdistys juhlii sataa vuottaan. Ohessa siihen liittyviä näyttelyherkkupaloja Tukhomasta. Käsitöihin hurahtaneiden matkailijoitten kannattaa vilkaista vinkit yhdistyksen omilta juhlavuoden sivuilta: http://hemslojden100ar.se/

Liljevalch: 2000 koivukehikkoa tai "puuta" lehtineen kirjottuna, huovutettuna, puutöillä koristettuna. Kymmenmetristen puiden seassa kuljeskelu oli kuin satumetsässä seikkailua.

Liljevalch: inspiraatiota kansanperinteestä. "Metsän" lisäksi Taidehalli tarjosi myös taidekäsityöläisten luomuksia. Eräs huone oli täynnä kirjontaa.

Nordiska Museet: pieni, mutta sitäkin mielenkiintoisempi kudontanäyttely. Näyttelyssä on myös kudontamahdollisuus ja tekemänsä saa myös mukaansa. Pienet workshop-kangaspuut olivat -ruotsalaiseen tyyliin- kovin söpöjä ja kaikki tietty vipupuita.

21.6.12

Juhannusruusuja


... ja oikein nautinnollista, kesäistä viikonloppua kaikille!

"Nauti uusia perunoita ja voita, mansikoita ja makkaroita. Tee saunaan tuore vasta, varpaat veteen kasta. Hakkaa liiteriin halkoja, oio nurmikolla jalkoja. Ihastele poutapilviä, siristele auringossa silmiä. Haista kesän tuoksut, unohda turhat juoksut. Muista paljon lekotella, laiturilla elämää hekotella. Mieti kivoja juttuja, tapaa ystäviä ja tuttuja. Älä murehdi ötököitä, vietä ihania kesäöitä!"

Juhannuksena voi innostua taittelemaan myös itselleen kuvan mukaisen juhannusruusun, origami-kukan ohje Taito Pirkanmaan sivulla. Tässä linkissä ohje, nyt Hannaruusua tekemään!

16.6.12

15.6.12

Ensimmäinen kudontamuisto


Paikkakunnallamme oli käsityökeskus erään kerrostalon kellarissa. Minä halusin mennä sinne kutomaan. En muista enää mistä minä, 10-vuotias mistä olin saanut kipinän. Kenties mummon räsymatoista tai ihanan kässäopen vinkeistä. Kutomaan minä kuitenkin menin ja ihan yksin, vaikka vähän pelotti.

Ja niin minä kudoin.Vielä tänäkin päivänä olen hieman yllättynyt siitä että miten minä osasinkaan, miten minä pystyinkään malttamaan ja tekemään niin supersiistejä töitä. Kudoin luonnonvärisen kuvakudoksen, jossa lensi savunsininen satulintu. Kudoin myös punavalko-raidallisen poppanan. Väritkin ovat kestäneet aikaa. Äitini käyttää sitä tänäkin päivänä pirtinpöydän päällä.

Muistan vieläkin, kuinka harjasin valmiin poppanan pintaa juuresharjalla. Halusin pinnasta pehmeän ja pörröisen. Harjaaminen kesti ikuisuuden, tai siltä se ainakin tuntui. Sormet jäykistyivät juuresharjan ympärille, suututti. Merja-käsityöneuvoja auttoi. Kun sain työn valmiiksi, olin pakahtua ylpeydestä. Minä tein nämä!

---

Suomen käsityön museo kerää muistoja

Onko Sinulla muistoja eri puolilla Suomea toimivista käsi- ja taideteollisuusyhdistyksistä (ent. kotiteollisuusyhdistykset)? Suomen käsityön museo kerää materiaalia yhdistysten historiasta kertovaa verkkonäyttelyä varten sekä tallennettavaksi museon kokoelmiin. Voit osallistua keräykseen lähettämällä meille yhdistyksen toimintaan liittyviä valokuvia tai kertomuksia.

Keräys liittyy vuonna 2013 vietettävään Käsityö elämässä -juhlavuoteen. 2013 tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry perustettiin ja Suomen käsityön museo sai ensimmäiset omat toimitilat Helsingissä. Myös moni käsi- ja taideteollisuusyhdistys on lähivuosina täyttänyt tai täyttämässä saman kunnioitettavan iän. 

Lähetä sinäkin käsityömuistosi museoon! Tässä linkki ohjeisiin.

13.6.12

Virkkausta Kultakuumeen kourissa

Taitoradion teemat jatkuvat Yleisradiossa. Lainattua Yle Areenan sivuilta:

" Virkkaamisen ihanuuteen on hurahtanut viime vuosina yhä useampi suomalainen. Virkkaaminen virkistää aivoja ja virkata voi muutakin kuin patalappuja, esimerkiksi amirugameja ja graffiteja. Kultakuumeessa virkkauksesta keskustelevat kehittämispäällikkö Marika Sarha ja graffiteja virkkaava Terhi Viinikanoja."

Tässä linkki Yle Areena kolumniin "virkkaus on terveellistä ja trendikästä"  ja podcastiin.